Ev, işyeri, fabrika, villa gibi alanlara Güvenlik kamera sistemi kurulumu yaptırmak istediğinizde karşınıza birçok seçenek ve farklı teknolojiler çıkmaktadır. Bu seçeneklerden en çok kafa karıştıranı ise hangi teknolojiye karar vermeniz gerektiğidir.

Güvenlik kamera sistemleri genel olarak 2 ana teknolojiye ayrılmaktadır; Analog sistemler (AHD, HD-TVI, HD-CVI) ve IP Network sistemler. Bu teknolojiler arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar:

Analog Güvenlik Kamerası Sistemleri

Analog sistemler koaksiyel kablo sistemiyle çalışmaktadır ve DVR (Digital Video Recorder) olarak bilinen kayıt cihazlarına görüntü kaydı yapmaktadır.
Analog kamera imaj sensörü sayesinde elde ettiği görüntüleri (saniyede 25-30 kare fotoğraf karesi) koaksiyel (CCTV Kablo) kablo üzerinden DVR Kayıt Cihazına iletir.
Kayıt cihazları ise her bir kamera için ayrı ayrı olan kanallar üzerinden kendine iletilen sinyalleri dijital verilere dönüştürerek Harddiske kaydeder.
DVR Kayıt cihazları kendisine iletilmiş olan ham sinyalleri dijitalleştirirken bu verileri çeşitli sıkıştırma teknolojileri kullanarak sıkıştırır ve depolama alanından tasarruf edilmesini sağlar. Bu sıkıştırma teknolojileri H.264 ve H.265 gibi çeşitlilikler göstermektedir.
Analog kamera sistemleri; sadece analog sistemleri için geliştirilmiş olan CCTV kablolama sistemlerini kullanmaktadır. Bu kablolara koaksiyel kablo denmektedir. IP Kamera sistemleri Cat-5 veya Cat-6 gibi bilgisayar ağ iletişim sistemleri için geliştirilmiş network altyapısını ve kablolama sistemlerini kullanmaktadır.

IP Network Kamera Sistemleri

IP kamera sistemleri bilgisayar, dijital network ve internet protokollerini benimsemektedir. İnternet altyapısı ile direk dijital veri aktarımı yapmaktadır.
NVR olarak bilinen kayıt cihazlarına kayıt yapabildiği gibi kayıt cihazları olmadan da internet protokollerine dahil olan herhangi bir sunucuya veya FTP sunucusuna veri aktarımı yapabilmektedir.
IP Kamera sistemleri bilgisayarlar gibi network altyapısını ve kablolarını kullanabilmektedir. CAT kablolar üzerinden iletişim sağlamaktadır.

Görüntü Kalite Farklılıkları

Her iki sistemde Megapiksel adı verilen görüntü kalite birimlerini kullanmaktadır. Analog veya IP sistem tercih etmiş olmanız görüntü kalitesini etkileyen bir faktördür. Görüntü kalitesi; kameranın megapixel çözünürlüğüne bağlı olsada, İp kameralarda kullanılan donanımsal parçalar daha ileri teknoloji olduğu için, Aynı megapiksel ip ve ahd kamerayı kıyasladığımız zaman, İp kamerada daha net görüntü alınabilmektedir.
Güvenlik kamerası çözünürlük kaliteleri hakkında detaylı bilgiler

Analog Kamera Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları

  • Analog kamera sistemleri, IP sistemlere oranla daha ekonomik sistemlerdir.
  • Çok fazla ayar gerektirmez ve genelde tak-çalıştır sistemlerdir.
  • Uzun mesafeli projelerde ara cihazlar gerekmeden ergonomik çözümler üretilebilir.
  • Her kamera için DVR cihazdan ayrı ayrı kablolama gerekmektedir.
  • Sadece kayıt cihazına kayıt edebilir.
  • En çok 32 kanal desteklemektedir.

IP Network Kamera Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları

  • Kameralar en yakın switch sistemine dahil edilebilir, her kamera için ayrı kablolamaya gerek yoktur.
  • Her bir kamera veya NVR ayrı ayrı yönetilebilir.
  • Dahili depolama alanlarına kayıt yapabilir (SD Kart)
  • PoE teknolojisini destekler; tek bir CAT kablo üzerinden hem enerji hem görüntü aktarımı yapabilir.
  • Kablosuz teknolojileri destekler
  • Analog sistemlere oranla daha yüksek fiyatlıdır.
  • CAT kablolar, Kablo kalitesine göre 250-300 mt.'ye kadar görüntü vermektedir.

Guvenlikseti.com'da ihtiyacınız olan veya projeniz için gerekli olan tüm güvenlik kamerası çözümlerini ve teknolojilerini bulabilirsiniz.
Neye ihtiyacınız olduğuna karar veremiyorsanız Guvenlikseti.com uzmanlarına danışabilirsiniz. Uzman satış temsilcilerimize veya Teknik destek ekibimize ulaşmak için iletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.